Hemma igen?

Nu är vi (äntligen) hemma efter 23-24 timmars resande. Flygresan, Tokyo – Paris, på elva timmar var inte så jobbig som man kan tro. Jag sov i fyra timmar och tittade på film i ungefär fyra-fem timmar så tiden gick ganska snabbt. Som tur är!

Känns lite konstigt att vara hemma, jag trodde ju nästan att Japan var mitt hem nu efter två lååånga, men bra, veckor. Mer uppdatering kommer senare, men först ska vi sova!!

Skrivet kl 23.42 svensk tid.

// Marika

Att åka tåg i Japan

zwoooooooooooooooommm

SJ, släng er i väggen. Japanerna har åter igen bevisat att ska man åka
tåg så skall man göra det i Japan. Alla tåg avgår exakt efter utsatt
tid (tunnelbanor, lokaltåg, expresståg, snabbtåg, kabeltåg, alla
tåg!) och kommer fram på sekunden, allt klaffar perfekt. En liten rolig detalj är att alla tunnelbanor och loklattåg spelar en liten meoldi under tiden dörrarna är öppna och varje tågbolag har en egen melodi. När vi åkte
ut till Hakone-området tog vi Shinkansen ”Bullet train”, ett tåg
strömlinjeformad nos och god komfort, även i ekonomi-klass.
Huvudnumret för tåget är dock inte servicen, komforten eller designen
det är hastigheten. Tåget är otroligt supermegajättesnabbt, så i runt
300km/h rusade vi genom det japanska förorterna och förbi fälten och
åkrarna för att på nolltid nå Hakone. En resa som med Svenska tåg
säkert hade tagit tredubbla tiden och varit försenat med 30 minuter.

Akihabara

Nu har vi varit där, i ”Electric town”. Inte bara en gång, två gånger utan 3 gånger. 3 olika dagar med 3 besök i stadsdelen som är helt galen.  Första dagen tänkte vi strosa omkring planlöst för att täcka ett stort område och hitta de absoluta guldkornen som vi kunde besöka nästa gång vi kom dit. Den planen sket sig direkt då vi började med att spendera de första timmarna i en och samma byggnad.

Till skillnad från Sverige där många butiker och gallerier byggs på bottenplan så är Akihabara ett enormt område med massor av butiker, somd esutom har flera våningar eller flera olika butiker i ett och samma hus. Jag var på jakt efter 2 sorters samlarfigurer, en robot från en Anime-serier och en figur föreställande Solid Snake från spelserien Metal Gear Solid, när vi travat in i en butik som sålde samlarfigurer (enbart samlarfuigurer) och letat igenom den föresta våningen som kanske var på 120 kvadratmeter så insåg vi att det fans en hiss som kunde ta oss till 6st andra våningar med samlarfigurer av olika slag, och detta var inte den enda butiken… det finns massor.
Samma sak gäller för elektronikprylar, datorer, datortillbehör, manga-serier, filmer, spel, retrtro-spel, ALLT som har med  teknik och nörd-kulturen at göra. Det finns massor av butiker och lika många våningar där hyllorna med prylar står så tätt att man nätt och jämt får plats 1 liten smal japan i bredd.

För att hinna se ”allt” måste man nog spendera en hel vecka i Akihabara, konstant. Från 9 på morgonen till 20-22 på kvällen då butikerna stänger. Akihabara är en guldgruva för alla som har ett intresse för spel, teknik, prylar, serier, datorer eller andra nörderier. För alla andra så är det en helt otrolig upplevelse med konstant väsen, neonskyltar så långt man kan se och småfeta tonåringar som står och bläddrar i hyllorna med samlarfigurer eller serietidningar som kostar lika mycket som en bättre begagnad bil.

(Föräldrar, vänligen hoppa över detta stycke ;) ) En av de lite mer bisarra upptäckterna var när vi besökte en 4-våningsbutik(!) med bara sexleksaker var att mitt bland alla penisar och uppblåsbara dockor så fanns en inglasad modell av Yoda (från Star Wars) i naturlig storlek.. Troligtvis inte till salu men vi kan för allt i världen inte förstå vad vår gröne Jedi-mästare gjorde för nytta som utställningsföremål i en butik med sexleksaker. Tilläggas bör är att i butikens entré så sålde de radiostyrda helikoptrar, så kombinationen sex, Star Wars och radiostyrda helikoptrar är tydligen en bra kombination enligt Japansk marknadsföring…

Några av klippen som gjordes i Akihabara kan ni se under ”Saker vi köpt”

Många av butikerna tillät tyvärr inte att man fotograderade i butiken så därför blev det inte så många bilder, men här är ett litet urval av hur det ser ut.

Bilder – Harajuku

Mina favoritbilder från idag. Bilderna är även uppdaterade.

RullbandsSushi

Idag har jag testar sushi för första gången. Rullbandssushi för att vara mer exakt. Man sitter runt ett rullband, på rullbandet lägger de upp små tallrikar med sushi på. Sen är det bara att ta vad man vill ha. Man kan även beställa in extra sushi från en meny.

Sen när man är klar och är mätt är det bara att räkna tallrikarna man har framför sig, och betala för det. Cirka 140 yen per tallrik.

Jag tyckte faktiskt att det var hyfsat gott, eller ok i alla fall. Dock var wasabin väldigt stark! Lite för mycket för min smak. Rensade bihålorna. ;)

Akihabara – The electric town

Idag var vi i Akihabara – Electric town. Ett paradis för nördar. =)

Hur många pc- och spelbutiker som helst i princip. Kolla gärna bilderna från idag.

Och ja Cajsa där fanns mängder med Pullip-dockor. Fanns en affär som hette något i stil med ”Doll saloon” där de sålde dockor, och dockor man kan sätta ihop själv.

Jag köpte en söt tröja och en väska också. Så nu på två dagar har jag köpt två tröjor och två väskor. :) Erik köpte megaman och final fantasy-läsk. Samt en gosedjurs Gombas från Mario. Och en robot från Full metal panic.

Och när vi skulle hem somnade vi på tåget och åkte nästan tillbaka dit vi startade. Vi åkte väl i ca 50 min istället för 30 min. Så det var bara att åka tillbaka igen. Lite segt, men vi sov gott. ;)

Nu är det dags för sängen, godnatt!

En dag i Shibuya

I dag vaknade vi tyvärr lite senare än tänkt, vid 11-tiden gick vi upp och började sedan så smått att planera. Tanken var först att ta sig till Hakone-området (2 timmar med tåg) för att bo på hotell och njuta av naturen, där finns en hel del sevärdheter, varma källor och annat trevligt.  Planan var sedan att efter ett par dagar i Hakone dra vidare till Fujinomiya och uppleva naturen kring Fuji-berget och titta på några häftiga vattenfall.  Efter ett par timmar med planerande, hotell-letande och annat så kollar vi väderprognosen för området och inser att det de närmaste dagarna skall vara 13-14 grader och regn… (men nästa vecka skall det spricka upp och bli sol & varmt)

Planen ändrades snabbt och vi beslutade sedan att åka till till en del av Tokyo som heter Shibuya för att strosa runt i staden, besöka ett (mycket tråkigt) museum om elektricitet (det var mest en reklampelare för Japans största el-bolag). Vi vandrade runt, Marika handlade lite kläder och vi testade på ett bar bollar med vad vi trodde var kyckling men som visade sig vara bläckfisk. De var goda och Marika gillade dem fram tills hon fick reda på att det var bläckfisk… :)

ps: jagt har lagt upp lite bilder, ni hittar dem här: http://www.nagge.se/nagge/bilder/index.php?album=Foto/Japan/Eriks+bilder


Parisehjulet i Yokohama

Marika med 2st får i frack

En väldigt liten lastbil

Marika med "kycklingbollarna"

Här tillagas bläckfiskbollarna

Långt bort i Yokohama man hörde hur han jama..

Dagen har spenderats i Yokohama. Vi har gått och gått och gått och fotat. Så nu är fötterna och vi ruggigt trötta. Vi gick hemifrån klockan 0930 imorse och kom hem för en liten stund sedan.

Så nu ska vi stupa i säng. Bilder från dagen kommer senare. Kan för övrigt skriva att vi varit uppe i Japans näst högsta byggnad idag. :)

Gonatt!!

Early worm catches the bird

Klockan är 0611 och jag kan inte somna om. Vi gick och la oss klockan 2330, vaknade klockan 0300 somnade om och vaknade igen klockan 0530, har inte sovit sen dess.. Surt!

En eftermiddag i Negishi

Idag var tanken att vi skulle gå upp klockan nio och komma iväg och hitta på något tidigt, men vi vaknade båda två klockan 12.30 istället. Lite segt, men nu lär ju jetlagen vara bort i alla fall.

När vi vaknat bestämde vi oss för att åka till staden Negishi. Vi skulle till parken Sankei-en Garden. Mycket fin park, massor med japanska växter och dammar. Påminde lite om botaniska trädgården i Göteborg. Dock kom vi dit lite sent, när de bara hade öppet i en timme till. Men det var riktigt värt att gå in där ändå. Här följer en av de många bilderna vi tog där inne. Fast just denna bilden kom jag på nu att en japan tog åt oss. :)

Innan vi gick till parken stannade vi till på ett torg och åt kycklingbollar på spett. Mycket gott!! kostade bara 100yen styck, vilket blir 8.33 kr. Till det drack jag kallt Earlgrey-te med mjölk och socker på flaska. :)

En av många små stolpar ut med vägen. Alla hade rosor i olika färger. De var så fina att jag var tvungen att sätta Erik bredvid. :)

Av alla hus på gatan var detta det enda med grönska runt. Fint tycker jag!

←Older