RSS Feed

september, 2011

 1. Las Vegas – Jag har spelat bort 6 dollar!

  september 28, 2011 av Erik

  Efter 4 dagar i Las Vegas kan vi lungt konstatera att ”David the dude” (som jag berättar mer om nedan)  som vi mötte i New York hade rätt. Några få dagar i Vegas är fullt tillräckligt. Stannar man längre är det risk att man blir galen. Om inte för att man spelar bort allt man äger, så för att stadens galenskaper smittar av sig. Det första vi gjorde närvi checkat ij på rummet var att göra det mer nördvänligt. Vi ”hackade” TVn, ryckte ur hotellets hyrfilms-box och koppla in Stefan Apple TV och streama film och musik från våra datorer och iPads, gratis :) . David (”the dude” som vi kallade honom) var en svensk som vi mötte vår första kväll i New York och som också skulle till Las Vegas ungefär samtidigt som oss. Vi snackade om att ses i Vegas och ta en öl men den gång en vi tänkte ses så satt han i en limmo på väg till en strippklubb så det blev inte så mycket med det… Ännu ett bevis på hur galet Vegas är, är att om man nappar på flygbladen som dels ut längs hela ”strippen” och bokar bord på en strippklubb så kommer det en limmo och hämtar upp dig på hotellet utan extra kostnad…  Men jag gissar att inträdet och ölen på klubben är lite dyrare än på valfri kvarterskrog.

  Vi spenderade en hel del tid med att surfa, kolla på film, sova och ta det lungt. När vi inte tog det otroligt lungt och slappade så kollade vi givetvis in Vegas. Vi gick halvägs upp för ”strippen” och tillbaka och besökte alla klassiska hotell på vägen. The Mirage, MGM Grand, Bellagio osv.  Alla coola hotell om figurerat i Oceans-filmerna.  Det är helt sjukt hur dessa hotell är uppbyggda. Inte nog med att de drar in massa pengar på sina spel så tävlar de om vem som kan ha den mest påkostade inredningen. Och då menar jag inte paradgatorna som alla hotell har där lyxbutikerna trängs tätt så att alla nyrika vinnare kan spendera sina pangar på Gucci-väskor och dyra klockor. Jag syftar på innomhusfontänerna, vattenhjulen, replikorna av ett kvarter i Rom eller hela downtown New York, dansarna, lejonburrna, regnskogarna osv…

   

  En av de sista kvällarna knallade vi ut till ”Welcome to Las Vegas” och tog lite bilder. Trots att allt såg ut att ligga nära så var det otroligt långt bort. Man förlorar all avståndsbedömning när allt är så stort och man kan se längs hela strippen. På vägen hem gick vi förbi Mandalay Bay oh tog en monorail hem. Bara en sådan sak, hotellen som har samma ägare har monorails som går mellan hotellen så att man gratis kan åka vidare och spendera sina pengar.
  Vi tog sedan en kommunal monorail bort till hotellet ”Stratosphere” som har ett högt utkikstorn där vi åkte upp och beskådade Las Vegas uppifrån och förundrades över galenpannorna som åkte olika nöjesfältsattraktioner längst upp i  tornet (uppskjutet, snurra utanför tornet och bungee jump)

  På vägen hem stötte vi på en kille som vi först trodde var en av alla tiggarna som sitter överallt men det visade sig att ”Kasee” som satt men en smårolig skylt och läste ”Brott och straff” av Dostojevskij (efter att ha sett en del tiggare i NY och Vegas så kan vi konstatera att alla inte  sitter läser den typ av litteratur medens de tigger) var en backpacker som hade som mål att ta sig runt världen utan särskilt mycket pengar och just nu jobbade och tiggde han ihop pengar till en biljett till Ryssland.  Vi fastnade och stod kvar och pratade om välfärdssystemen i USA och Europa, rasism i samhället och berättade om hur Sverige är och hur det skiljer sig från USA. Trots att vi dagen efter skulle upp tidigt för att (jag skulle) köra till Grand Canyondagen efter så stod vi kvar i över 2 timmar och snackade.

   

   

  (Läs mer…)


 2. Nya bilder uppladdade.

  september 25, 2011 av Erik

  Kolla in ”bilder” i menyn!


 3. Hakuna matata…

  september 22, 2011 av Erik

  Sist dagen innan flyget till Las Vegas så insåg vi att vi faktiskt bara hade en dag kvar i New York och fick då eld i baken. Efter att Mamma tipsat om Roosewelt island som ligger i Hudson River precis jämte Manhattan så tog vi tunnelbanan till området jämte och tog sedan en linbana över till ön. Linbaneresan tog bara 10 minuter men det gav oss bra möjligheter att se Manhattan och att få några foton.

   

  När vi var framme så började molnen spricka upp efter morgonens åska och regnoväder och vi kunde fälla ihop våra paraplyer. Vi gick sedan till turistinformationen för ön som låg precis vid linbanestationen. Vi kollade lite på kartorna och började snacka med tjejen som stod i kassan. Det visade sig att hon hade släktingar i norra Sverige men hade aldrig varit på besök i Sverige ännu, så vi tipsade om lite platser och när man skulle åka dit. Sedan pratade vi om GTA 4 och att man i ett uppdrag besöker just Roosevelt Island (Som i spelet heter Colony Island) och att spelet porträtterar ön med otrolig detaljrikedom, så när som på bilvägen dit. (I verkligheten går det ingen bro mellan ön och Manhattan, bara linbana och tunnelbana)

   

  Efter besöket på Roosevelt island skyndade vi in i stan för att gå på museum of modern art- Väl där insåg Stefan (som var den drivande kraften bakom besöket) att det inte alls var vad han hade förväntat sig och vi vände i dörren efter att ha utnyttjat deras trådlösa internet en stund. Vi drog sedan vidare och fotade en katedral och kollade i en LEGO-butik bredvid Rockefeller Center där de hade en del häftiga byggen. Sedan tog vi oss ner till Flatiron building för att i alla fall ha sett en av New Yorks första skyskrapor. Vi skyndade sedan hem och bytte om för efter ännu en dag på stan skulle vi avsluta vår vistelse med en Broadway-show, The Lion King. Föreställningen var GRYMT BRA! Hur de hade gjort alla djuren med skådespelare på syltor som var giraffer, män med gaseller i händerna och på huvudet och fantastiska kostymer var beundransvärt.  Tyvärr fick man inte fota där inne men man kan hitta en del trailers och liknande på youtube. ex: denna Får ni chansen att se den så gör det. Det var helt klart ett av våra bästa minnen från New York.

  Fler bilder hittar ni här


 4. Intrepid och Empire state building.

  september 20, 2011 av Erik

  I onsdags var vi och besökte ett gigantiskt hangarfartyg i New Yorks hamn som numera agerar krigsmuseum och främst krigsflyg-museum. Vi tog tunnelbanan från vårt hostel. Tunnelbanan i New York är snabb och smidig. Tågen kommer i tid men det skramlar och skakar en del samt att det nere tunnlarna och på stationerna är otroligt varmt. Även en sval dag så är det hetare än i en fritös, om man hällde olja i tunnelbanan så skulle man säkert kunna fritera smör, mars-bars och annat vidrigt som ”jänkarna” smaskar i sig.

  Museet ligger som sagt i hamnen och är majestätiskt. Inne på hangardäcket har de ställt ut ett par flygplan, en kopia ev an rymdkapsel (USS  Intrepid var det skepp som hämtade upp rymdkapseln efter U.S.A.s första bemannade rymdfärd), och massa föremål och kläder från besättningen m.m. Skeppet har varit aktivt från andra världskriget fram till efter Vietnamkriget. Under andra världskriget var det ute i haven mellan USA och japan och skickade iväg attackflyg och bombplan och till Vietnamkriget så byggdes skeppet om för att klara av att skicka iväg jetflygplan. Men 1974 skrotades skeppet för att sedan öppna 1982 som ett museum. På flygdäcket står massa flygplan och helikoptrar från olika tidsåldrar. Häftigast var nog Lockheed-A12-planet som var ett av de första överljudsplanen.

  Efter en tur på skeppet gick vi ner i ubåten som låg jämte (en uppsättning inte helt olikt Maritiman i Göteborg). Ubåten som under kalla kriget låg på lur utanför Sovjets kuster försedd med kärnvapenbestyckede robotar var ”rätt stor” men ändå ganska liten inuti. En kul detalj var att de i mässen nere i ubåten hade olika spelbräden målade på borden.

   

  Efter museet gick vi runt på stan en sväng för att senare åka upp i Empire satte building. Ett riktigt häftig byggnad med mycket polerad sten och vackra detaljer. Det jag fastnade för var den härliga 40/50-tals art deco-designen de bevarat (Intel helt olikt Bioshock-spelen). Väl uppe på 86e våningen hade vi grymt bra utsikt över staden. VI hade även hyrt en röst-rundvandring små vi lyssnade på när vi gick runt och kollade på utsikten. Det var en kille (som spelade en ättling till en italiensk immigrant) som berättade om olik stadsdelar, byggnader och händelser i staden och dess historia. Vi fick även några bra bilder men tyvärr fick man inte använda stativ där uppe så det var lite problematiskt att fota. En bra sak med Empire state building är att det är så massivt byggt att de inte rör sig och flexar i vinden så som nya skyskrapor gör. Så kameran rörde sig inte en millimeter vilket gav bra bilder med lång slutartid.

   

  Fler bilder finner ni som vanligt  här.


 5. Nu är vi Las Vegas!

  september 16, 2011 av Erik

  Vi har vaknat och surfat lite och nu ska vi ut och kolla läget i Vegas! Fortsättning följer :)


 6. Frihetsgudinnan

  september 14, 2011 av Erik

   

  I onsdags var vi och besökte frihetsgudinnan.
  Solen gassade och det var ca 27 grader i skuggan. Vi tog tunnelbana och taxi ner till hamnen är båtarna går ut till Liberty island. Här slogs vi av den enorma säkerhet som omgärdas New Yorks sevärdheter. Efter biljettkontrollen vallades alla in i ett stort tält där man fick genomgå en säkerhetskontroll a la flygplats. Komplett med röntgen av väskor och metalldetektorer. En kort båtfärd senare var vi framme. Där beundransvärt hur stor statyn är och tänker man på att kopparplåtarna den är byggd av endast är 2,4mm tjocka blir det genast lite häftigare. Vi vandrade sedan runt ön och kollade, fotade och beundrade utsikten. Tyvärr missade vi sista båten till från Liberty Island till Ellis island (ön dit alla immigranter först kom för inspektion innan de fick åka vidare till Manhattan) så det blev ”bara” ett besök hos gudinnan.

  Väl tillbaka i hamn gick vi till ett fik och tog en välbehövlig iskaffe och svalnade lite efter timmarna i solen. Efter detta spatserade vi till Brooklyn bridge via Wall street och andra gator. Ännu en gång så förundrades man över alla storslagna skyskrapor. Vi fick sedan några grymma bilder på New York i skymningen.

   

                     


 7. En slapp dag

  september 13, 2011 av Erik

  Då har vi kommit till vårt hostel och hittat på en massa saker. I söndags avslutades dagen med lite foton vid Rockafeller center och ett besök i apple store’s glaskub på 5th avenue. Tyvärr höll de på att uppgradera kuben med nya glasrutor med färre skarvar. Så allt var täckt med pressningar som skymde sikten, men det hindrade inte oss från att gå in i den dygnetrunt-öppna butiken. Bytet blev en ipad 2, ett smart cover och ett presentkort på itunes, Stefan blev en appleTV rikare samt ett presentkort.

  I förrgår begav vi oss till vårt nya boende, ett hostel på 105e gatan. Som inbiten Svensk så bidrog alla ”latinos” och svarta till at området kändes en aning otryggt. Men det visade sig vara helt obefogat, massa barnfamiljer som är ute och strosar på kvällarna och än så länge har inhen blivit mördad utanför vår port. Man kan lungt säga att film och nyheter har bidragit negativt till vår bild av manhattans norra delar. Hostelet i sig är ganska litet, rummen minimala och det är lite smutsigt men det är helt ok, inga råttor eller kackelackor :) Efter att vi kollat in rumet testade vi på lite mexikansk mat, grym guacamole var höjdpunkten. Är ni någongång i New York så besök El Paso vid lexington avenue.

  På dagen drog vi runt och kollade på olika byggnader och Stefan köpte lite kameraprylar. Sedan satt vi 2 timmar på Starbucks och redigerade foton och surfade. Eftermiddagen spendades med en trött promenad i 28-gradig värme i central park där vi kollade in en övergiven ”police box” och fotograferade solnedgågen över hustaken med parken och vattnet som förgrund.

  20110914-101815.jpg

  (Läs mer…)


 8. Häng i NYC

  september 11, 2011 av Stefan

  Efter två dagar i New York har de första intrycken börjat lägga sig. Vi har mestadels spatserat omkring och är helt överens om att New York – trots allt smuts – är en massa mysig stad. Folk är väldigt tillmötesgående och arkitekturen är skönt blandad mellan street houses i europeisk stil, gamla skitiga tegelhus, pompösa stenskyskrapor och glasskrapor.

  Gårdagen spenderade vi mestadels med att spatsera runt i Downtown. På väg till Ground Zero mötte vi en kille på gatan som frågade om våra kameror och som visade sig bo i området sedan länge. Efter lite snack om kameror berättade han att han varit hemma vid dåden för tio år sedan och sett allt från taket på sitt hus – det var känslosamt att höra någon berätta om synen av folk som hoppar från skyskrapor. Innan vi skildes åt berättade han också att det varit tjafs om det nya bygget fram till för sex månader sedan då bygget sattes igång i maxhastighet för att det idag skulle se ut som att ”we’ve got our shit together”.

  På kvällen tog vi en promenad längs 5th Avenue upp till hörnet av Central Park där Apples glaskubbutik ligger, men det visade sig att de var i gång att byta ut glasväggarna så allt vi fick se var byggväggar. Väl inne shoppade vi dock en Apple TV respektive en iPad 2 så vi gick därifrån nöjda. Höjdpunkten för kvällen var när vi frågade en av Apples säljare om det gick att använda två iTunes-konton från olika länder på samma enhet . Hon var tvungen att tänka på saken och hitta ett politiskt korrekt sätt att säga att det går utan att göra det. ”iTunes is kind of confusing” var ett annat sätt att formulera ”du bör egentligen inte, men det går”.


 9. Då var vi framme i NY!

  september 10, 2011 av Erik

  Flygresan gick bra, inga problem. Tog bara 7 och en halv timma från London så det var inga större problem, film, tidningar och musik tog hand om tristessen. Dock var  tidsskillnaden var lite jobbig eftersom vi var framme på hotellet runt 4-tiden (svensk tid).  Vägen mellan flygplatsen och hotellet gick i en ”GTA-taxi”. En gul ford med mjuka stötdämpare och föraren körde som en biltjuv, riktigt nice. Resan mellan JFK och hotellet tog en halvtimma och gick totalt på $45. En positiv överraskning var att hotellet hade dubbelbokat lite och uppdgraderade oss till ett större och bättre rum helt gratis. Men om det rummet vi fick var bättre än de andra så vill jag inte veta hur de andra är, det var en aning sunkigt.

  "minibaren"

  Efter en dush och inspektion av ”minibaren” så begav i oss ut i natten för att kolla läget och äta lite. Vi spatserade runt och hamnade i en liten park där marinerade oliver och en ”south west brew” avnjöts med behag. Sedan spatserade vi några hundra meter till time square. Efter att ha varit på resande fot i 22 timmar utan sömn var sorlet och det massiva ljuset från alla reklamskyltar en tämligen surrealistisk upplevelse.

  Knutte

  Mitt under promenaden hem så brôtade det förbi en massiv karavan med motorcyklar. En hel parade med hojar i olika storlekar och former. Vi stod och fotade/filmade i 10 minuter och kön med förbipasserande motorcyklar tog aldrig slut.

  (Läs mer…)


 10. Packad och klar

  september 9, 2011 av Erik

  Nu är vi packade och klara (särskilt Stefan…) Efter en flaska vin hos Aleks (en tjej) är man mer benägen att få packningen perfekt, allt är med (tror vi, kanske, eventuellt, mot förmodan)!
  Stefan är lite speciell och har beslutat att endast ha med handbagage vilket betyder att jag tar hans prylar och kläder i min väska. Så hans väska fyller vi med prylar på hemvägen. 23kg kärlek bestående av ipads, apple TVs och kläder. Dollar FTW.

  Dollarkursen i dag, den 10e sept är: 6,56 (problem?)

  (Läs mer…)